Acum 20 de ani, Calarasiul a fost sub ape. S-a spart peretele digului de la Combinatul Siderurgic, atunci fiind in constructie, iar apa s-a revarsat peste oras. Pagube mari! Din fericire, nu au fost pierderi umane, dar au murit inecate aproape toate animalele de la Gradina Zoologica din localitate.
Despre Zoo Calarasi nu se mai stie mare lucru. Poate va intrebati de ce ar trebui sa se stie... Pentru ca a fost, la un moment dat, cea mai mare din tara, a fost un impresionant muzeu viu. Acum, vezi numai custi vechi, unele improvizate, grilaje si garduri ruginite, animale obosite sau poate plictisite. Cu toate acestea, vizitatori sunt. Mai ales bunici si nepoti.
SARACIE IN CASA ANIMALELOR. Vizita noastra ii ia prin surprindere pe "doamna Tantica" si pe "domnul Fanel", doi dintre angajatii permanenti ai Gradinii. Se agita, nu prea stiu ei ce informatii sa ne dea, insa ne poftesc politicosi sa stam pe o bancuta si sa-l asteptam pe "domnu inginer". Suntem ascultatori si... plecam sa vedem ce ne ofera placut ochiului Gradina Zoologica. Din cauza caldurii, mai toate animalele s-au ascuns in custi, lucru ce ne face sa credem, initial, ca la Zoo "sufla vantul" prin adaposturi.
Ne-a impresionat un hipopotam imens. Sfida caldura, manca pofticios, fara sa-l deranjeze prezenta noastra si insistenta cu care i se faceau fotografii. Mastodontul asta era inchis intr-un spatiu atat de mic, incat ziceai ca-i o garsoniera veche si murdara, dintr-un bloc marginas al Bucurestiului, locuita de o familie numeroasa.
ALTA FATA-N PERSPECTIVA. Apare si domnul inginer zootehnist. Cristian Tatavura. De la el aflam de cea mai mare nenorocire prin care a trecut in anii â80 Calarasiul si, implicit, Zoo. Isi cere scuze pentru starea actuala a Gradinii. Spune ca din â90 nu s-au mai alocat deloc fonduri, iar din lipsa banilor a fost ca si legat de maini. Anul acesta, Pri