Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul şef Ioan Căbulea a prezentat activitatea IPJ Mureş pe primele şase luni ale acestui an, precum şi activitatea inspectoratului din ultimele două luni, de când a preluat conducerea IPJ Mureş.
Îmbucurătoare este scăderea volumului criminalităţii sesi-zate cu 10%, ceea ce plasează judeţul Mureş pe locul 37 în ţară. Totodată a crescut şi numărul activităţilor de cer-cetare penală la 37 (cu 17 mai multe decât în perioada similară a anului 2004), reuşindu-se finalizarea cercetărilor în 21 de dosare (cu 13 mai mult decât în primele şase luni ale lui 2004).
Există, însă, şi veşti mai puţin bune. În primele şase luni ale anului au crescut numărul cazurilor de corupţie, fiind semnalate 148 de infracţiuni (cu 23 mai multe decât în primele şase luni ale lui 2004), din care 124 de cazuri au fost înaintate către PNA. Pentru infracţiuni de corupţie sunt cercetate 28 de persoane care ocupă funcţii de conducere, între care trei consilieri, trei directori generali, 13 funcţionari din sistemul financiar-bancar, cu atribuţii de control şi sancţiune, şi şase din rândul conducerii unor societăţi comerciale sau regii autonome.
Un alt lucru îngrijorător este creşterea numărului de infrac-ţiuni săvârşite cu mare violenţă: nouă omoruri, 48 de tâlhării, 23 de loviri sau alte vătămări şi trei vătămări cu mână înarmată.
Datorii istorice
Nici pe partea administrativă lucrurile nu merg prea bine. Deşi s-au plătit 140.000 RON din datoriile către IML, IPJ Mureş mai are datorii la această instituţie în valoare de 177.961 RON. Iar dacă mai punem la scocoteală şi datoria pentru reparaţiile auto, care se ridică la 13.759 RON, şi convorbirile telefonice neachitate, în valoare de 78.944 RON, situaţia nu e prea roză.
Tot din cauza lipsei de fonduri nu pot fi ocupate locurile libere de ofiţeri, iar parcul auto, ce număr