Ce e Societatea Academica din Romania, care tocmai a implinit zece ani, si in mod exceptional am vazut acest lucru sarbatorit la televiziuni, care nu sunt in general prea atente la societatea civila?
SAR e un think-tank. Un think-tank e un institut care informeaza prin cercetare si lobby decizia politica. E legatura dintre intelectuali si politica, locul unde se nasc si se dezbat ideile, idei active care devin politice. Sloganul SAR este When ideas do work, cand ideile actioneaza. E adevarat insa ca ideea initiala era mai putin angajata, ca SAR, care are o lista prestigioasa de membri fondatori, dar nu e cunoscut prin ei, ci prin oameni tineri, a inceput ca un for alternativ de consacrare academica. Dupa aceea am realizat ca nu consacrarea e importanta, nu ai ce consacra deocamdata, caracterele sunt mai importante ca operele, intr-o perioada in care normele trebuie recladite ca institutii fundamentale ale societatii. Societatea romaneasca, sau altele in care lucram ca experti in dezvoltare, este cea mai importanta opera a noastra, si m-as mira ca dupa un secol cineva sa citeze cultura inalta din tranzitie: nici o tranzitie nu s-a ilustrat vreodata prin cultura. Transformarea acestei societati, nu numai cea democratica si de piata, ci transformarea profunda a normelor si regulilor jocului dintr-o tara unde toata lumea e contra tuturor, la una in care oamenii coopereaza pe baza unor norme occidentale, asta e proiectul nostru cel mai important. Initial, crearea SAR era nu doar o reactie la o Academie care nu epurase pe nimeni in afara sotilor Ceausescu, ci si la lipsa de adecvare a raspunsului intelectualilor fata de noile timpuri.
Dorinta de afirmare politica a intelectualilor era poate fireasca dupa inhibitiile comuniste, dar era adesea autointeresata, vazand in politica doar inca o forma de autopromovare: in plus, aceasta dorinta nu era insotita