Noua conducere a Uniunii Generale a Industriasilor din Romania 1903 (UGIR-1903), aleasa de catre actionari la data de 23 iulie, are planuri mari de viitor.
Vrem sa fim o voce constanta si importanta, care sa monitorizeze si sa amendeze permanent ceea ce face Executivul in plan economic si social. “Patronatele nu sunt o feuda a nimanui. Procesul de restructurare a Uniunii va fi dificil si va dura circa sase luni, un an. Vom ruga membrii sa se coaguleze. O evolutie a economiei de piata fara patronate puternice nu este posibila”, a declarat noul presedinte al UGIR-1903, Cezar Coraci. El a adaugat ca, in prezent, patronatele romanesti nu sunt atat de bine organizate ca sindicatele, ceea ce creeaza un dezechilibru in dialogul social cu autoritatile statului.
Oficialul UGIR-1903 a mentionat ca noua conducere va adopta un sistem de functionare cu caracter confederal. De asemenea, principiul de conducere nu va mai fi unul individual, ci de administrare colectiva, iar cele mai importante atributii, dupa Adunarea Generala a Actionarilor, vor reveni Comitetului Director din care fac parte presedintii de federatii, cei ai Comisiei de Dialog Social si reprezentanti ai filialelor teritoriale. Presedintele Uniunii trebuie sa fie membru al Comitetului Director si va avea un mandat de un an, urmatorul vizat fiind actualul prim-vicepresedinte Marius Opran, urmat de Irina Manole, care detine in prezent aceeasi functie.
Vrem o dezvoltare rapida
Directorul general al UGIR-1903, Stelian Dorobantu, a apreciat ca numai 40-45% din societatile comerciale romanesti fac parte din patronate, restul fiind nehotarate, ceea ce reprezinta o mare pierdere. "Dorim o dezvoltare rapida a sistemului patronal din Romania. Acum, rolul acestuia este slab, usor decorativ. Interesele patronale nu au suport, nu au forta de argumentare. Strategia Uniunii este sa aduca toat