In fiecare vara, cateva mii de studenti romani pleaca sa lucreze in America. Cei mai constiinciosi se intorc in tara cu 7-8.000 de dolari profit si foarte multe ore de somn in minus.
Care e mecanismul prin care unii dintre cei mai buni studenti romani ajung sa spele vase, sa stearga praful sau sa prajeasca hamburgeri in America pe timpul verii?
Raspunsul este programul Work and Travel USA, derulat cu aprobarea guvernului american, care le permite studentilor sa lucreze cu acte in regula dincolo de ocean, sa cunoasca societatea americana, sa faca rost de bani mult mai repede decat ar reusi acasa, sa calatoreasca, pe scurt - sa faca parte, macar pentru o clipa, din the american dream. De cealalta parte a baricadei, the romanian dream al studentului mioritic se traduce printr-o vara lenevoasa, presarata cu scurte episoade de practica, week-end-uri la munte, 2-3 concerte in Piata Revolutiei si cateva beri pe plaja la Vama Veche. O varianta mai profitabila e angajarea intr-un post de asistent manager, programator, traducator s.a. Prin urmare salariu (de incepator), volum mare de munca, achizitionarea de bere pentru colegi si ocazia de a dovedi ca ai invatat ceva in facultate.
Work and Travel se vrea a fi un program de schimb cultural pentru studentii care nu au bani sa viziteze SUA, dar isi doresc sa invete lucruri noi, sa se adapteze obiceiurilor americanilor si sa cunoasca aspecte ale civilizatiei acestora. Principiul este simplu. La inceput te imprumuti de la rude si prieteni de vreo 2.500 de dolari (taxa firmei organizatoare, viza, biletul de avion si eventuala spaga), apoi ajungi in America, muncesti, faci rost de bani ca sa-ti acoperi datoriile si, cu ce-ti ramane, faci turism. Conditii de participare: sa fii student la zi, sa stii bine limba engleza, sa ai o situatie scolara buna si sa fii dispus sa accepti job-uri de incepator necalificat