MIT Andropauza este un proces de imbatranire global al organismului barbatului. Ea este caracterizata prin scaderea nivelului de testosteron.
La barbati, modificarea nivelului de testosteron conduce la scaderea pilozitatii, a frecventei dinamicii sexuale, a fortei, a masei musculare, a activitatii cerebrale. Andropauza poate fi asociata cu scaderea masei osoase (osteoporoza) si cu intarzierea reflexelor. De asemenea, barbatii sunt mai agitati si prezinta tulburari neurovegetative, cu transpiratii, cu bufeuri, simptome specifice femeilor la menopauza.
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", ne atrage atentia ca "andropauza si menopauza cu complicatiile lor - osteoporoza, bolile cardiovasculare, tulburarile metabolice de tipul diabetului - fac parte din procesul de imbatranire a organismului barbatului si al femeii".
Definitie
Profesorul Constantin Dumitrache precizeaza ca "andropauza este mai ales o etapa a procesului de sexualizare. Acest proces debuteaza in momentul unirii spermatozoidului cu ovulul. Urmeaza fazele de sexualizare care sunt morfologice, de formare a gonadei masculine, a organelor genitale interne si externe. Aceste faze se desfasoara in viata intrauterina si se incheie, ca morfologie, in luna a 5-a de viata intrauterina. Intre a 6-a si a 7-a luna are loc etapa de sexualizare neurocomportamentala - sexualizarea hipotalamica, ce ne imprima comportamentul masculin sau feminin. Toate aceste etape sunt in consens cu sexul genetic". La varsta pubertatii, ceasul biologic face sa intre in actiune corelatia dintre hipotalamus, hipofiza si restul glandelor endocrine. La pubertate, gonada masculina, care pana acum n-a avut nici o contributie, aduce in economia organismului hormonii si sexualizeaza secundar organismul. La 20 de ani, barbatul este desavarsit din punct de vedere sex