In 2004, pentru prima data, sectorul serviciilor a depasit agricultura in privinta ocuparii fortei de munca, tendinta care s-a mentinut si in prima perioada a anului 2005, sustine Gheorghe Barbu, ministrul Muncii.
"2004 este primul an in care ponderea ocuparii in sectorul serviciilor este pe primul loc, inregistrand un avantaj clar de 5,6 puncte procentuale fata de agricultura si sase procente fata de industrie", a declarat, miercuri, ministrul Barbu, la un seminar pe tema Editiei 2005 a Programului Economic de Preaderare (PEP).
El a precizat ca datele disponibile indica tendinte pozitive in 2004 fata de 2003, respectiv reducerea ocuparii in agricultura si a ponderii acesteia in total cu 4,1 procente, cea mai puternica crestere fiind inregistrata in sectorul serviciilor, respectiv 2,7 procente.
Alte evolutii economice pozitive vizeaza cresterea constanta a ponderii ocuparii in sectorul privat si scaderea cu trei procente a ocuparii pe cont propriu in agricultura.
In 2005, masurile adoptate au creat conditii favorabile pentru cresterea ocuparii fortei de munca, a explicat ministrul Muncii, referindu-se la relaxarea fiscala si la modificarea Codului muncii.
Datele administrative pentru prima parte a anului 2005 arata ca tendinta de scadere a somajului si de crestere a ocuparii se mentine.
Ministrul Muncii a precizat ca rata somajului inregistrat a scazut la 5,5 la suta la sfarsitul lunii iunie, iar numarul de angajati in aprilie 2005 era mai mare cu 145.200 de persoane fata de aprilie 2004.
De asemenea, tendintele inregistrate pe sectoare economice sunt similare anului trecut, aceasta crestere fiind determinata in special de forta de munca angajata in servicii al carei numar se ridica la 118.300 de persoane.
Totodata, Barbu a estimat mentinerea tendintelor pozitive inregistrate in prezent pe piata.
Programul Econom