Potrivit Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in anul 2004, in Romania, s-au inregistrat rapoarte de tranzactii suspecte in cuantum total de 487,5 milioane euro sau 18.527,7 miliarde lei vechi. Acestea reprezinta practic banii murdari sau banii spalati in economia romaneasca.
Toate aceste rapoarte au fost trimise catre Parchetul National Anticoruptie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie.
Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), functioneaza ca organ central de specialitate cu personalitate juridica, aflat in subordinea Guvernului si cu sediul in Bucuresti. Oficiul a fost infiintat in baza Legii nr. 21/1999 modificata prin Legea nr. 656/2002, prin care s-a definit si infractiunea de spalare a banilor in concordanta cu prevederile internationale in vigoare.
ONPCSB - care are ca scop prevenirea si combaterea spalarii banilor - primeste, analizeaza si prelucreaza informatii de la toate institutiile abilitate (Politie, banci, servicile de informatii), iar mai apoi informeaza, dupa caz, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau Parchetul National Anticoruptie.
2.583 rapoarte de tranzactii suspecte
In demersul sau de lupta impotriva coruptiei si a spalarii banilor, ONPCSB este un mijloc de legatura intre institutiile statului implicate in activitatea de combatere a acestui flagel si institutiile financiare care transmit Oficiului rapoarte periodice.
Printre acestea se afla rapoartele de tranzactii suspecte (RTS), rapoartele care privesc operatiunile bancare cu numerar, mai mari de 10.000 de Euro, iar din decembrie 2002 au aparut si rapoartele privind transferul in si din conturile externe a sumelor de peste 10.000 de euro.
Conf