Conform unui raport recent al Bancii Mondiale, cresterea economica a opt din cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, a intrat in scadere. Raportul indica faptul ca, daca intrarea in Uniune a tarilor a fost insotita de o crestere a exporturilor si a investitiilor, prima jumatate a acestui an a stat sub semnul unei scaderi drastice a activitatii. Polonia, Ungaria si Slovenia au afisat in acest sens cea mai mica rata de crestere a Produsului Intern Brut (PIB). Aceeasi tendinta pare sa se fi resimtit in toata zona estica, precizeaza studiul citat, cu exceptia Estoniei.
Cei mai mari beneficiari ai integrarii par sa fi fost insa fermierii, dat fiind ca, o data cu integrarea preturile produselor agricole au cunoscut o adevarata explozie, si li s-a facilitat intrarea pe piata europeana. Tendinta generala reliefata de catre Banca Mondiala este aceea a incetinirii ritmului reformelor dupa accederea in Uniune, si in special in prima jumatate a acestui an. Thomas Blatt Laursen, autorul studiului, a tinut totodata sa precizeze ca acele companii care nu au reusit sa adopte masuri de modernizare inainte de data integrarii inregistreaza acum cele mai mari pierderi si se afla deja in imposibilitatea de a recupera terenul pierdut. Cele mai mari complicatii in derularea reformelor din Est pare sa le fi adus insa esecul de luna trecuta in stabilirea unui buget european.
Cu toate acestea, Banca Mondiala le cere noilor membrii urgentarea reformelor din domeniul economic si o mai buna stimulare a activitatii intene, dat fiind ca redresarea si ajungerea din urma a tarilor bogate nu mai depinde neaparat de bugetul european, in conditiile in care insesi posibilitatile de absortie a acestor fonduri le-a fost limitata.
Conform unui raport recent al Bancii Mondiale, cresterea economica a opt din cele zece noi tari membre ale Uniunii Europene, a intrat in scadere. Rapo