Imediat dupa atentatele de la Londra, Tony Blair si-a anuntat dorinta de a organiza un summit cu principalele tari vizate de teroristi, cu scopul dezvoltarii masurilor de siguranta si intensificarii luptei impotriva terorismului. Ministrii de Interne ai celor 25 de tari membre au luat deja decizia de a adopta mai multe proiecte de legi esentiale in acest sens. In primul rand, se vizeaza crearea unei legislatii comunitare care sa permita accesul la date telefonice si electronice.
In acest sens, operatorii de telefonie vor fi obligati sa retina pentru cel putin un an de zile date referitoare la expeditor, destinatar, ora, durata, loc - in nici un caz, insa si continutul comunicatiilor. Printre altele, se mai intentioneaza grabirea procesului de introducere pe pasapoarte a amprentelor digitale. In Germania discutiile se poarta la ora actuala in jurul problemei sporirii supravegherii video in statiile de metrou si a crearii de ''fisiere antiteroriste'' care sa grupeze informatiile despre toate persoanele suspecte. Austria a anuntat, la randul sau, ca incepand de la 1 ianuarie 2006 orice persoana asupra careia va plana suspiciunea unei legaturi cu miscarile teroriste va fi expulzata imediat. Masuri similare au fost luate si de celelalte tari membre UE, cu exceptia Greciei, care considera ca sistemul sau de securitate functioneaza la o capacitate maxima. In ceea ce priveste Spania, greu incercata de atentate, aceasta, prin intermediul primului-ministru Jose Luis Rodriguez Zapatero, a propus crearea la nivel european a unei formatiuni antiteroriste, urmand ca ideea sa fie discutata in toamna, cu ocazia summit-ului UE.
Inainte de a se traduce insa in masuri de siguranta, atentatele de la Londra s-au transformat intr-o lovitura grea la adresa economiei tarilor vizate. Atat in Marea Britanie, cat si in Egipt, tari in care turismul are o pondere considerabila in to