Mulţi români au ales, în ultimii 16 ani, să plece la muncă în străinătate. Pe parcurs au apărut, au avut o traiectorie ciudată şi au dispărut multe firme de intermediere între angajatorii străini şi românii doritori de câştiguri în dolari şi, mai nou, în euro. Firmele care au rezistat îşi împart piaţa de muncă externă cu Oficiul de Migraţie a Forţei de Muncă.
Dacă vrei să pleci legal la muncă în străinătate trebuie să apelezi la o agenţie de intermediere. Oferta este bogată, dar şi condiţiile sunt destul de restrictive. În primul rând e vorba de vârstă şi de pretenţiile financiare pe care le ai.
Variante între 17 şi 45 de ani
Angajatori străini din Marea Britanie, Germania, Olanda, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite sau Canada contactează tot mai des agenţiile de plasarea forţei de muncă din România, pentru recrutare de personal calificat în diferite domenii. Contractele se semnează pe o perioadă cuprinsă între unu şi doi ani, cu posibilitate de prelungire până la cinci ani. Programele Au Pair cu Marea Britanie şi Germania sunt pentru tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 28 de ani. Pentru personal hotelier şi restaurante sunt acceptaţi deopotrivă femei şi bărbaţi cu vârsta între 20 şi 35 de ani. La fel medicii şi asistentele medicale, iar în construcţiile civile şi industriale, unde sunt angajaţi doar bărbaţi, vârsta limită acceptată este de 45 de ani.
Salariile oferite de angajatori pornesc de la 600 euro pe lună, pentru muncile necalificate, şi ajung la peste 3.000 euro, pentru specialiştii din orice domeniu. “Ţările care oferă salariile cele mai mari sunt Anglia şi Germania. Deşi lumea preferă Europa, recomandăm Emiratele Unite, ţara cu cel mai mare ritm de dezvoltare din lume. Deşi aici salariile sunt mai mici, toate taxele, drumul, cazarea şi masa pe perioada contractului sunt suportate de către angajatori”, spune Petru Suciu, direct