In primul trimestru al anului 2005 s-au inregistrat 935 de accidente de munca. Potrivit statisticilor prezentate de Inspectia Muncii, dintre acestea, 882 au fost accidente cu incapacitate temporara de munca (ITM), restul de 53 fiind accidente mortale.
De asemenea, in cazul accidentelor de traseu (accidente survenite in timpul deplasarii catre sau de la locul de munca), 113 s-au soldat cu incapacitate temporara de munca, 12 fiind mortale.
Conform statisticilor Inspectiei Muncii, indicele de frecventa pentru totalul de accidentati este de 0,64 la mia de salariati. In cazul accidentelor mortale, indicele de frecventa a atins 0,04 la mie.
In cazul celor sapte accidente colective s-au inregistrat 36 de raniti si patru morti.
In ceea ce priveste repartitia accidentelor pe sectoare economice, primul loc este ocupat de extractia si prepararea carbunelui (12 procente), urmat de sectorul de constructii cu 7,4 la suta si industria lemnului cu 7 procente. Cat priveste accidentele mortale, pe primul loc se situeauza domeniul constructiilor cu peste 15 procente, urmat de industria de exploatare a lemnului si domeniul transporturilor terestre, cu 13,2 la suta. Conform datelor oferite de Inspectia Muncii, majoritatea celor accidentati aveau varste cuprinse intre 30 si 40 de ani (30,1 la suta), in vreme ce accidentele soldate cu deces au survenit in randurile salariatilor cu varste intre 40 si 50 (32,1 procente) de ani.
Din punct de vedere al cauzelor care au stat la baza accidentelor, in peste 90 la suta din cazuri, persoanele vatamate au contribuit in mod direct la producerea acestora prin efectuarea necorespunzatoare a operatiilor de munca (38,8 la suta), neutilizarea mijloacelor de protectie (22,9 la suta) sau expunerea la factori periculosi (24,5 la suta). Nu de putine ori, insa, cauzele accidentelor au fost dependente de mijlocul de productie, de s