Farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente atrag atentia autoritatilor asupra faptului ca luna iulie se apropie de final, iar despre plata a 20 la suta din datoriile la medicamente, nici Ministerul Sanatatii (MS), nici Ministerul Finantelor Publice (MFP) sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu spun nimic concret. Conform memorandumului semnat la data de 20 iunie a.c. intre farmacisti, producatori si distribuitori de medicamente, pe de-o parte, si MS, MFP si CNAS, pe de alta parte, pana la sfarsitul acestei luni trebuiau achitate 20 la suta din valoarea arieratelor la medicamente. Mai exact, statul urma sa se imprumute de la o banca sau de la un grup de banci cu suma 50-60 de milioane de euro, iar pentru a primi 20 la suta din datorii, farmacistii si distribuitorii trebuiau sa suporte o dobanda de minimum 6,5 la suta. Nici la ora actuala nu a fost intocmita ''modalitatea tehnica'' pentru ca datoriile la medicamente sa fie platite.
''Deocamdata stim ca exista un proiect de ordonanta prin care se va stabili exact cum se va face plata. Cert este ca MFP nu spune nimic despre banca sau bancile de la care statul se va imprumuta. Mai mult, site-ul ce trebuia deschis pentru farmaciile ce ar fi acceptat sa primeasca acum 20% din datorii si sa suporte dobanda nu functioneaza nici in prezent'', ne-au declarat reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente.
Surse autorizate din cadrul CNAS au confirmat existenta unui proiect de ordonanta de Guvern: ''Proiectul urmeaza sa fie discutat in Parlament in cursul acestei saptamani. Imediat ce se aproba ordonanta, 20 la suta din datorii vor fi platite cash, iar restul esalonat pana la 31 ianuarie 2006. Probabil va fi o mica intarziere, de 2-3 zile, in plata ce trebuia facuta pana la finele acestei luni''.
Farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente atrag at