Compania Astral, fondata la Cluj in 1992 de un grup de oameni de afaceri locali, a fost „inghitita", la sfarsitul saptamanii trecute, de UPC Romania, detinuta de holdingul american Liberty Global, ce inglobeaza companiile UnitedGlobalCom (UGC) si Liberty Media.
Surse de pe piata de comunicatii sustin ca tranzactia s-a ridicat la valoarea de aproximativ 416 de milioane de dolari (346 de milioane de euro). Fuziunea Astral-UPC intra, astfel, in topul celor mai mari tranzactii private din Romania.
Astfel, UPC devine principala companie pe piata de CATV din Romania, devansand RCS. Astral Telecom se afla intr-o lupta stransa cu RCS pentru pozitia de lider de piata.
Potrivit informatiilor vehiculate in mediile de afaceri, portofoliul de actiuni al Astral era detinut de nu mai putin de cinci fonduri de investitii (Cresianco Limited, cu 34% din actiuni, Dixon Investments - parte a AIG - cu 25%, Bridgecom, cu 6%, Wordfield, cu 7%, si Dealgate, cu putin peste 1%).
Fondurilor de investitii li se adaugau si noua actionari-persoane fizice: Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania (4,2%), Dan Pop Baldi (3,9%), Bela Urasi (3,9%), Sorin Ghite (3,9%), Vali Nicola (3,9%), Aura Oprea (1,6%), Dorel Goia (putin peste 1%), Ioan Goia (putin peste 2%), alaturi de o alta persoana fizica ce detinea sub 0,1% din actiuni.
Lipseste avizul Consiliului Concurentei
Povestea Astral a inceput in 1993, anul care marcheaza infiintarea primei companii din Grupul Astral, TV Cablu.
De atunci, actionarii companiei au incercat sa implementeze o strategie de extindere si investitii continue, bazate pe atragerea in grup a celor mai puternici furnizori locali de servicii de televiziune prin cablu, internet si transmisii de date: Agap