"Turcia nu va trebui sa se alature Uniunii Europene deoarece, geografic, ea se afla, in cea mai mare parte, in afara acestui continent, iar negocierile de aderare, stabilite pentru 3 octombrie, nu trebuie incepute daca Ankara nu va recunoaste mai intai suveranitatea Ciprului", subliniaza Wolfgang Schauble, vicepresedintele partidului german de opozitie UCD/UCS - cu sanse de victorie la alegerile generale din 18 septembrie - intr-un interviu acordat cotidianului polonez "Rzeczpospolita".
In opinia lui Schauble, Uniunea Europeana nu trebuie sa se extinda dincolo de fruntariile continentului pe care-l denumim Europa. In plus, adauga liderul politic german, negocierile de aderare a Turciei nu trebuie sa inceapa pana cand aceasta nu va recunoaste suveranitatea partenerului nostru european, Cipru. A adaugat, insa, ca negocierile cu Turcia pot fi duse, dar nu pentru a i se acorda statut de membru al UE, ci unul de parteneriat privilegiat.
Referindu-se la faptul ca Turcia este deja membra a NATO, Schauble a subliniat ca aceasta este o dovada ca "musulmanii si crestinii pot trai impreuna, impartasind aceleasi valori fundamentale". Statele Unite, a mai spus el, vor trebui sa fie de acord ca noi, europenii, stim mai bine ce forme institutionale trebuie date relatiilor noastre cu Turcia". Spre deosebire de Turcia, a mai declarat Schauble cotidianului polonez, aderarea Ucrainei "este o chestiune nu de principii, ci de timp" si trebuie sa ramana pe agenda Uniunii. "Mult ramane de facut", dupa parerea sa, "pentru integrarea Romaniei si Bulgariei, iar marea problema a Balcanilor de Vest trebuie solutionata". EUobserver insoteste interviul lui Schauble cu ultimul Eurobarometru, potrivit caruia 52 la suta din cetatenii UE nu vor Turcia in Uniune, o majoritate fragila doresc Romania, Bulgaria, Croatia si Macedonia, dar au serioase rezerve fata de aderarea Albaniei, Serbie