Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) lanseaza saptamana aceasta dezbaterile privind strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar, care urmeaza sa fie implementata din aceasta toamna, strategia urmand sa fie supusa dezbaterii publice dupa care sunt programate discutii cu sindicatele si ceilalti parteneri sociali.
"Intr-o prima faza, strategia va fi lansata in 10-15 judete pilot, alese pe criterii privind reprezentativitatea la nivel national, dupa care va fi generalizata. Procesul de descentralizare va dura circa trei ani", a afirmat ministru Mircea Miclea.
Ministrul a aratat ca se impune o astfel de strategie, tinand cont de faptul ca programul de pana acum de descentralizare a invatamantului preuniversitar a fost "haotic", ceea ce a dus la oprirea finantarii de catre Banca Mondiala.
Principalele principii care au stat la baza strategiei care va fi lansate sunt asigurarea finantarii pentru elev, nu pentru normele didactice ale profesorului, iar deciziile majore privind bugetul, angajarea si concedierea personalului scolii raman la nivelul directorilor.
"Scolile bune vor avea mai multi elevi, si in consecinta, mai multe resurse. Va exista posibilitatea ca o scoala buna sa absoarba una mai putin buna aflata in apropiere, ambele urmand sa aiba acelasi management", a spus Miclea. Potrivit lui Mircea Miclea, noua strategie va duce la aparitia directorilor de meserie, care vor putea profesa la oricare unitate de invatamant. Metodologiile de angajare, de concediere, de incurajare si stimulare salariala, vor fi elaborate de MEC.
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) lanseaza saptamana aceasta dezbaterile privind strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar, care urmeaza sa fie implementata din aceasta toamna, strategia urmand sa fie supusa dezbaterii publice dupa care sunt programate discutii cu sindicatel