Alianta PNL-PD are inca o piedica in calea alegerilor anticipate. Guvernul a trimis in Parlament un proiect de lege privind modul in care poate fi organizat un referendum, scopul ascuns fiind acela de a organiza o astfel de consultare odata cu un eventual scrutin anticipat.
Astfel ar fi putut fi organizat un referendum, cel mai probabil privind reforma in justitie, o data cu un scrutin inainte de termen, iar campaniile simultane ar fi adus un plus de imagine Aliantei PNL-PD. Mai ales ca ar fi avut parte si de aportul presedintelui Traian Basescu, care, desi apolitic, ar fi militat pentru reforma justitiei, adica exact prioritatea actualei puteri.
Strategia aliatilor pare insa compromisa de Senat, dupa ce comisia juridica a adoptat un amendament care prevede ca nu poate fi organizat referendum o data cu alegerile locale, parlamentare sau prezidentiale, nici in timpul campaniei electorale. Mai mult, senatorii au eliminat din lege articolul ce definea problemele pentru care presedintele poate initia consultarea populara, printre care se afla si problematica justitiei. Dezbaterile au fost unele incinse, reprezentantii puterii fiind deranjati ca opozitia nu aduce amendamente numai la ordonanta de urgenta ce modifica Legea 3/2000, ci si direct legii. Liberalul Nicolae Vlad Popa a sustinut ca dezbaterile din Comisie si amendamentele pot face referire doar la articolele vizate de ordonanta, in timp ce peremistul Liviu Bindea si pesedistii Antonie Iorgovan, Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae au sustinut contrariul. Ei au aratat ca nimic nu poate limita dreptul Parlamentului de a legifera.
Dupa aproximativ jumatate de ora de dispute, purtate uneori pe un ton ridicat si insotite de acuze reciproce, presedintele Comisiei Juridice, senatorul UDMR Eckstein Peter a decis sa supuna votului toate amendamentele, indiferent la ce articole ale legii se refereau. @N_P