GARGANTUA SI PANTAGRUEL Ati fost vreodata intampinati de catre prietenii dumneavoasta din alta tara cu paine si sare? Ritualul este unul dintre cele mai vechi, iar gazda isi demonstreaza astfel prietenia si ospitalitatea.
Painea - simbol al hranei, al fericirii divine, al bunastarii, rodniciei, al trudei si nu in ultimul rand al drumului parcurs de la spicul de grau la pita de pe masa. Este, daca vreti, un drum al initierii, al convingerii ca nimic nu se obtine fara sacrificiu. Si, nu va spunem acest lucru la intamplare. Pur si simplu incercam sa va "ademenim" intr-o calatorie prin taramul miraculos al painii. Asa ca, lasati-va purtati de mirosul si aroma painicilor si haideti cu noi!
FRANTA
Cate sortimente de paine! Prospetime, savoare si pricepere, toate adunate in paini de diferite forme, care pur si simplu iti iau ochii! Par de jucarie! Iar aroma e un vis! Am ajuns in Franta. "La gache" este sortimentul de paine pe care francezii il consuma cel mai mult. Preparata din faina alba, este un fel de briosa, rotunda sau plata, dupa preferinte, dar intotdeauna frageda si foarte gustoasa. Coapta bine, acest tip de paine se poate pastra ani de zile, devenind pentru francezi un simbol al longevitatii. Paine cu peste, paine cu ciocolata, cu scortisoara, cu carne, cu secara, cu miere, celebra "bagheta" frantuzeasca, paine neagra - toate te incanta si te indeamna sa le incerci. Si cum stim ca sunteti tare pofticiosi, va indemnam sa va luati cate o painica, asa, ca amintire, ca de retete ne ocupam noi! Sa pornim mai departe!
INDIA
Iata-ne ajunsi in India. Cam departe, dar veti vedea, va merita! Suntem in "tara painii" si veti gasi tot ce va doreste inima. Painea preferata a indienilor este "nan"-ul. Este vorba despre o paine dospita, preparata pe baza de lapte sau iaurt. Asezata intr-o forma rotunda, unsa cu ulei, "nan"-ul se coace la foc mic si a