Conform traditiei impuse de Internationala a III-a Comunista PCdR "primeste" de la Kremlin un nou secretar general in persoana lui Stefan Foris.Stefan Foris - noul secretar general al PCdR
Fidel lui Bela Kuhn in tinerete, dupa constituirea Romaniei Mari, Stefan Foris devine membru al PCdR. Datorita penuriei de cadre de partid, a fost numit de Comintern ca secretar general al comunistilor romani, spre nemultumirea multora. Tactica lui de a mentine partidul inactiv si certurile cu ceilalti activisti i-au fost fatale.
Conform traditiei impuse de Internationala a III-a Comunista, PCdR "primeste" de la Kremlin un nou secretar general in persoana lui Stefan Foris. Activitatea sa in cadrul formatiunii comunistilor romani, plina de disensiuni, va sfarsi in 1944, o data cu inlaturarea lui de catre fostii sai tovarasi.
Autobiografie pentru Comintern. Cine a fost Stefan Foris? La aceasta intrebare a raspuns si el in iulie 1940 in fata Cominternului, pentru Secretariatul caruia redacteaza o ampla autobiografie (nouasprezece file) si completeaza si o fisa de cadre.
Nascut la 6 mai 1892, la Tarlungeni, judetul Brasov, in familia unui proprietar de caramidarie, Stefan Foris a beneficiat de bunastarea parintilor sai, care i-au asigurat o educatie de inalta clasa. Intelectual cu inclinatii spre stiintele exacte si limbile straine, tanarul si-a desavarsit studiile la Budapesta, la o facultate de fizica-matematica. In aceeasi capitala a Ungariei, atras de ideile revolutiei proletare mondiale, se inscrie in Partidul Comunist Ungar (1918) si sustine cauza comunistului Bela Kuhn, luptand alaturi de acesta.
In timpul primul razboi mondial, conform propriilor declaratii, a participat ca locotenent sub steagul Austro-Ungariei "la ofensiva contra armatei romane". La finalul razboiului se intoarce pe pamant natal, la Brasov. Aici isi reia activitatea politica