Guvernul maghiar trebuie sa faca fata unei presiuni crescande din partea marilor companii locale si internationale care cer sa le fie restituite sumele virate in contul unor taxe municipale controversate care, spun specialistii, incalca reglementarile UE.
Gigantul energetic german E.ON, reteaua franceza de supermarketuri Auchan si cea mai mare banca a Ungariei, OTP, se numara printre cele mai importante companii care au depus cereri catre autoritatile de la Budapesta, pentru rambursarea unei taxe locale pe afaceri, relateaza EU Business.
In lunile mai si iunie, primaria din Budapesta a primit 79 asemenea scrisori de la companii care sustin ca nu mai doresc sa plateasca acest impozit, potrivit oficialului insarcinat cu probleme de fiscalitate, Lajos Deli.
Taxa, pe care companiile o achita municipalitatilor unde isi au sediul, nu este calculata in functie de profit, ci in functie de vanzari si poate ajunge pana la un procentaj de 2%.
UE recunoaste o singura taxa cu baza de calcul cifra de afaceri, taxa pe valoarea adaugata, pe care companiile care opereaza in Ungaria o platesc de asemenea.
"Daca institutia de reglementare a UE va cataloga taxa locala pe afaceri ilegala, dorim sa recuperam 500 de milioane de forinti (2 milioane de euro), pe care le-am platit de la aderarea Ungariei la UE pana in prezent", a declarat Katalin Guillemot, purtator de cuvant al Auchan Ungaria.
In acelasi timp, OTP vizeaza sa redobandeasca mai multe miliarde de forinti, daca acest impozit va fi declarat ilegal.
Ministrul ungar de finante sustine ca taxa locala pe afaceri nu violeaza normativele UE, insa Bruxelesul este de alta parere.
"Taxa locala pe afaceri este neconforma reglementarilor UE", afirma Laszlo Kovacs, comisarul european pe fiscalitate. "Directivele UE stipuleaza ca un stat membru nu