Ma incearca uneori, ca amintirea stanjenitoare a unei neputinte de care nu mai stie nimeni, temerea ca nu iubesc destul.
Ca-mi lipseste simtirea, care face diferenta dintre un om intreg si unul cu defect ascuns. M-am gandit pentru prima oara la asta la 14 ani, cand am primit un premiu in carti cu poemele lui Walt Whitman si ale Veronicai Porumbacu. In ambele volume era vorba de un tip de iubire de care nu ma simteam in stare si nici mai apoi n-am reusit s-o simt: dragostea pentru intreaga omenire. De fapt, numai americanul isi marturisea amorul planetar. Romanca se multumea cu un continent. "Simt ca incape in mine toata America", scria, cu nedomolita mandrie feminina, poeta Porumbacu, iar prostul de mine, care in materie de poezie am luat intotdeauna metaforele ca atare, vedeam numai solutia pur practica si-mi era rusine de tot ce putea sa-mi treaca prin minte. Mai ales dupa ce am aflat ca marea cantareata a vremurilor noi n-avea decat un 1,50 metri.
Cuvintele sunt ca si legile, au nevoie de instructiuni de aplicare. Aveam un var, la tara, pe care-l bateau toti, fiindca era indaratnic si, la orice i-ai fi zis, el punea capul in pamant si scrasnea un "nu".
La randul sau, varul gasea ca e normal sa bata si el mai departe pe altul, mai slab. Cum primea o palma, cum fugea in sat, unde in capul ulitei se aciuasera cateva familii de lucratori cu ziua, si-l carpea la intamplare pe puradelul care se juca in praf. Era ca si cum s-ar fi mantuit de un necaz, cedandu-l unuia si mai vulnerabil. Seara, cand se intorceau zilierii de la camp si i se plangeau unchiului meu, acesta il urechea bine pe obstinat, zicandu-i aceleasi vorbe: "De ce nu-i iubesti, ma, capatanosule pe aia mici? Lasâ ca te fac eu sa-i iubesti!". Iar varul tembel isi lua calm portia de bataie, bombanind: "Nu! Nu vreau sa-i iubesc!".
De atunci am ramas cu ideea ca dragostea e si o proble