POVESTILE GRAULUI Cu boabe de grau isi "insemnase" fetita din basm drumul spre casa. Dar boabele le vanturase vantul, le ciugulisera pasarile si "drumul spre casa" se risipise si elâ¦In inima campiei noi am fost norocosi: semnele graului nu erau alterate si asa am ajuns la cetatea-siloz de la Valea Dragului (Giurgiu).
Douasprezece "celule" capabile sa adaposteasca, dimpreuna, 6.400 de tone de cereale. "Regula este ca silozul sa nu fie niciodata plin, pentru ca sa se poata face transferul graului dintr-o celula in alta, in cazul in care intervine ceva" - ne spune doamna Viorica Dinu-Calin, laboranta si, dupa propriile-i precizari, "gestionar, sef de siloz, sef de echipa siâ¦". Iar in acest "siâ¦" se ascund cine stie ce alte indeletniciri absolut firesti pentru femeia aceasta puternica si calda, care a ales sa fie ocrotitorul granelor si garant al gustului bun al painilor ce se vor coace.
GRAUL. Atunci cand vine din camp, graul este verificat din punctul de vedere al calitatii. La Valea Dragului, exista un sistem informatizat care tine totul sub control. Stasul pentru conservare este: umiditate 14. Daca e mai mare, se usuca printr-o tehnologie speciala.
"Graul pentru samanta il uscam la 60 de grade. Daca urcam temperatura, atunci moare. Trebuie mare grija si pentru graul de panificatie, pentru ca el contine acele enzime care dau painii proprietatea de a creste. Deci, il uscam, il racim, il bagam in celula, il ventilam⦠Totul este sub supraveghere. Si⦠ce sa va mai spun? Mie mi se pare totul atat de firesc!"
Timp de sase saptamani de la recoltare, graul e viu. Respira! In tot acest timp el nu se macina. Nu se face paine din graul nou. Fiind viu, nu stii cum reactioneaza.
Care este cel mai bun grau? Raspunsul la intrebarea asta ti-l da cantitatea de gluten. "Plinatatea bobului da extractia, randamentul lui. Stasul spune ca trebuie sa