In luna iunie a.c., timp de aproape trei saptamani, reprezentantii farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de medicamente si cei ai Ministerului Sanatatii, CNAS si Ministerului Finantelor Publice (MFP) au cautat o modalitate de plata a datoriilor la medicamente din ultimele luni ale anului 2003 si din intreg anul 2004. La data de 20 iunie a.c., la Guvern, a fost semnat de catre toate aceste parti un memorandum prin care se stabilea ca 20 la suta din datorii sa fie platite pana la finele lunii iulie a.c., iar restul de 80 la suta - pana la 31 ianuarie 2006.
La vremea respectiva s-a hotarat ca, pentru plata a 20 la suta din arierate, statul sa se imprumute cu 50-60 de milioane de euro de la o banca sau de la un grup de banci. Pentru a primi 20 la suta datorii, farmacistii si distribuitorii urmau sa suporte o dobanda de minimum 6,5 la suta, iar banca sau grupul de banci de la care s-ar fi facut imprumutul urmau sa fie desemnate in urma organizarii de catre MFP a unei licitatii. Saptamana trecuta, mai exact miercuri, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente au fost la sediul MS, unde li s-a prezentat un proiect de ordonanta "in care nu se facea nici o referire la imprumutul statului de la vreo banca", ci aparea ideea emiterii de catre CNAS a unor bilete la ordin.
In sedinta de Guvern de joi a fost adoptata o ordonanta de urgenta despre existenta careia farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente nu stiau nici ieri nimic. "Nu stim ca la Guvern a fost adoptata o asemenea ordonanta si, prin urmare, nu stim continutul ei. Circula unele zvonuri despre emiterea unor bilete la ordin de catre CNAS. Inseamna ca sistemul de achitare a datoriilor se va schimba complet. Oricum, pana nu vedem aceasta ordonanta nu putem face declaratii pe marginea ei", ne-au declarat reprezentantii distribuitorilor si producatorilor de medicamente