Mircea Popitiu isi confirma statutul de ambasador cultural al judetului Hunedoara. Expozitia sa, "Spatii 2005", gazduita pana la inceputul lunii august de Muzeul Marinei Romane din Constanta, se bucura deja de aprecierile pozitive ale oamenilor de arta si cultura de la malul marii.
"Mircea Popitiu (comandor in rezerva) este un creator care provine din universul marinariei - dominat, probabil, de legi destul de aspre, dar bantuit, in acelasi timp, de foarte multa poezie". Astfel a fost caracterizat artistul plastic hunedorean de catre directorul Uniunii Artistilor Plastici, filiala Constanta, Alice Dinulescu.
Expozitia reprezinta, in fapt, o reintoarcere in locurile in care Popitiu si-a inceput aventura in lumea artei. Acesta a tusat cu mana sigura peisajul cultural dobrogean in 2000, cand a fost solicitat sa picteze Capela Marinei din Tulcea. Intre timp, Popitiu si-a dovedit polivalenta, abordand tehnici din ce in ce mai pretentioase.
De la acuarela, grafica si ulei, pana la lucrul in cutit, care ii da senzatia de forta. Hunedoreanul Mircea Popitiu nu uita si pastreaza in suflet crampeiul de viata pe care l-a petrecut la malul marii: "Nu ma pot dezlipi de spatiul marin, al apelor, pentru ca pot sa spun ca i-am apartinut din 1979 si pana in 2000.
Intotdeauna am fost fascinat de frumos si probabil ca latura sentimentala a fost mai puternica decat cea militara, fapt care, in anul 2000, m-a indemnat sa trec in rezerva si sa imi desfasor activitatea numai in domeniul artelor plastice. Pentru mine, pictura reprezinta un spatiu experimental vizavi de mine si lumea care ma inconjoara.
Culoarea si materialele imi ofera posibilitatea restituirii sentimentelor pe care le am la un moment dat", a subliniat artistul.
Mircea Popitiu este cel de-a