Academia Română, Dicţionarul general al literaturii române, lucrare realizată de un colectiv coordonat de Eugen Simion, vol. III, literele E-K, Bucureşti, Ed. Univers Enciclopedic, 2005. 790 pag.
Putem aşeza, în bibliotecă, un nou volum din necesarul şi aşteptatul (de multă vreme, dinainte de 1989) Dicţionar general al literaturii române, realizat din iniţiativa şi cu concursul lui Eugen Simion (în calitate de coordonator general al lucrării şi de autor a multe articole). Informaţii noi, de negăsit în alte dicţionare, completează ceea ce ştiam despre sute de scriitori, reviste, grupări literare etc. Răsfoind dicţionarul, răsfoim literatura română însăşi.
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii. 1959-1989, selecţia documentelor : Clara Cosmineanu şi Silviu B. Moldovan, prefaţă de Toader Paleologu, studiu introductiv de Clara Cosmineanu, Bucureşti, Ed. Nemira, col. ,Biblioteca de istorie" (coord. de Silviu B. Moldovan), 2005. 400 pag., 275.000 lei.
Volumul este un posibil model de valorificare ştiinţifică a imensei documentaţii la care are acces CNSAS. Studiul introductiv, Despre intelectuali şi societatea comunistă, semnat de Clara Cosmineanu (care împreună cu Silviu B. Moldovan a selectat şi ordonat documentele) dovedeşte o bună cunoaştere a absurdului stilului de viaţă comunist, ca şi o capacitate de reprezentare (când este cazul, cu mijloace literare) a dramelor trăite de intelectuali în timpul comunismului. Inspirată a fost şi alegerea ca prefaţator a lui Toader Paleologu, eminent eseist din tânăra generaţie, care şi-a petrecut copilăria (cum mărturiseşte el însuşi cu o veselie tristă) ,printre foşti puşcăriaşi".
Documentele propriu-zise sunt revelatoare din multe puncte de vedere, astfel încât ar putea constitui obiect de studiu pentru