Manastirile Libertatea, Radu Negru si Crucea de Leac sunt construite in ultimii 10 ani. Povestile lor sunt legate de istoria recenta a romanilor - bisericile au suferit in perioada comunista. Chiar daca sunt manastiri noi, credinciosii vin aici in numar mare.
Nu sunt ctitorite de Stefan cel Mare si nici nu sunt loc celebru de pelerinaj. Construite dupa 1989, manastirile din apropierea Calarasiului atrag turisti datorita credintei calugarilor sau a minunilor pe care le-au trait cei care s-au rugat aici. Un drum de piatra prafuit se desprinde din soseaua care leaga Calarasiul de Slobozia. Vezi o biserica micuta, dar frumoasa. Daca cineva ar fi vizitat aceste locuri acum 20 de ani, ar fi vazut o biserica plina de oi, inconjurata doar de necuprinsul Baragan.
PARASITA. "Biserica a fost construita, intre 1909 si 1912, in satul Radu Negru. Oamenii de aici au fost nevoiti insa sa renunte la gospodariile lor si sa se mute. Panza freatica era prea aproape de suprafata. Si, incet, incet, locuitorii si-au daramat casele pentru care muncisera toata viata si si-au cautat un rost in alta parte", povesteste staretul Manastirii Radu Negru, Gherasim Noaptes. Ce a ramas insa in urma oamenilor a fost biserica. Comunistii au incercat sa o darame, dar utilajul nu a functionat. Au vrut sa o mute, dar din nou nu s-a putut. Daca tot era in mijlocul campului, Casa Domnului a ajuns sa fie folosita ca staul pentru animale. A venit insa Revolutia, si oamenii au vrut sa construiasca o manastire la Radu Negru. "Dupa aproape 20 de ani de cand nu mai era folosita biserica, la cererea credinciosilor, in 1995, locul a fost sfintit. A fost curatata biserica, a fost adus curentul electric si s-a format o mica obste prin straduinta monahului Macarie", mai povesteste staretul. Acum, manastirea are hramul Sfantul Gheorghe. Iar credinciosii din satele din jur, dar si din alte zone ale tarii vin