Dupa interventia de acum doua zile, cand a cumparat din piata valutara mai multe zeci de milioane de euro, pentru a stopa scaderea monedei unice sub pragul de 3,55 lei, ieri BNR a decis sa lase leul sa creasca. De la inceputul lunii iulie, moneda nationala a crescut zilnic. Chiar daca ritmul de crestere a fost de cativa bani in fiecare zi, fata de finele lui iunie aprecierea este de 1,7 la suta. Ieri, cursul a coborat de la 3,5532 la 3,5447 lei.
Piata a fost calma, numarul de ordine de vanzare depasindu-le semnificativ pe cele de cumparare, declara un dealer bancar. La aprecierea leului a contribuit si faptul ca sistemul de tranzactionare a cazut pentru cateva ore. Oricum, ultimele zile din iulie vor fi foarte interesante.
Va lasa BNR euro sa scada la 3,5 lei sau sub acest prag psihologic, avand in vedere ca dolarul a reinceput sa creasca pe pietele internationale.
Inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare cotatiile euro erau de 3,5360 si 3,5440 lei.
Pe pietele internationale dolarul a reinceput sa creasca fata de euro, ceea ce a echivalat cu o urcare a cursului de la 2,9425 la 2,9543 lei.
Paritatea a fluctuat intre 1,1983 si 1,2070 dolari, fata de 1,2026 si 1,2080 dolari acum doua zile. Investitorii isi mentin pozitiile de cumparare pe dolar, fapt demonstrat ca in ciuda cresterii in iulie a indicelui calculat de Institutul Ifo, care masoara increderea mediului de afaceri german, la 95 puncte fata de 93,3 puncte in iunie, euro a revenit dupa o saptamana sub pragul de 1,20 dolari.
Scepticismul a caracterizat si piata aurului de la Londra, insa in sens contrar monedei verzi. Uncia de aur era cotata ieri dimineata in jurul valorii de 425 dolari.
Dupa interventia de acum doua zile, cand a cumparat din piata valutara mai multe zeci de milioane de euro, pentru a stopa scaderea monedei unice sub pragul de 3,55 lei, ieri