Deblocarea procesului de despagubire a proprietarilor are drept consecinta reinceperea lucrarilor la autostrada. In judetul Cluj, 4.200 de sateni isi asteapta banii.
Demn de mentionat este faptul ca pretul unui hectar de teren in zona de construire a autostrazii a saltat spectaculos de la maxim 12 milioane de lei la 20.000 de euro.
Controversatul proiect al autostrazii Transilvania, contractat de Bechtel prin incredintarea directa a Guvernului Nastase, a fost deblocat odata cu alocarea fondurilor necesare pentru despagubirea proprietarilor de terenuri aflate pe traseul viitoarei lucrari de infrastructura.
Potrivit comunicatului emis de Biroul de Presa al Guvernului, statul va asigura despagubiri in valoare totala estimata de 65.343.421,69 RON pentru exproprierea imobilelor proprietate privata situate pe amplasamentul lucrarii „Sectiunea 2B pe teritoriul localitatilor Campia Turzii, Gilau, Floresti, Savadisla, Petrestii de Jos,
Luna si Sandulesti din judetul Cluj si Sectiunea 3C pe teritoriul localitatilor Abram, Suplacu de Barcau, Balc, Chislaz, Tauteu, Sirbi si Biharia din judetul Bihor", din cadrul obiectivului de investitie "Autostrada Brasov – Cluj – Bors".
Imprumuturi externe pentru despagubiri
In sedinta din 14 iulie, Guvernul a aprobat amplasamentul acestei lucrari de utilitate publica de interes national si declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate pe amplasamentul lucrarii.
Suma globala estimata se asigura din credite externe contractate de Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), garantate de Ministerul Finantelor Publice, destinate realizarii Autostrazii Transilvania, precum si de la bugetul de stat, in limita prevederilor anuale apro