Potrivit opiniilor formulate de managerii intreprinderilor participante la sondajul de conjunctura din luna iulie, activitatea de industrie si constructii va inregistra o evolutie pozitiva a principalilor indicatori, cu unele variatii de intensitate comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor BNR.
Productia va inregistra o posibila pierdere de ritm, sugerata de reducerea la jumatate a soldului conjunctural (+20 la suta), tendinta care ar putea continua pe o perioada mai indelungata, data fiind diminuarea de peste 5 ori a soldului conjunctural aferent portofoliului total de comenzi (pana la +5 la suta, cel mai scazut nivel din ultimele 12 luni). Procesul de aprovizionare cu materii prime va consemna o posibila deteriorare, fapt semnalat de reducerea cu 10 puncte procentuale a ponderii intreprinderilor cu flux normal (87 la suta). O evolutie favorabila este anticipata insa in cazul stocurilor de produse finite, al caror volum se va diminua usor (soldul opiniilor a revenit in spectrul negativ de valori: -4 la suta).
Cererea insuficienta - cauza principala de limitare a productiei
In ciuda faptului ca autoritatile se arata ingrijorate de cresterea cererii agregate, managerii din industrie se plang luna de luna, de la inceputul anului, ca cererea insuficienta le constrange productia.
Similar lunilor anterioare, insuficienta cererii reprezinta si in luna iulie principala constrangere in buna desfasurare a activitatii de productie. Procentul ridicat al opiniilor la nivel national (46 la suta) este sustinut indeosebi de industria metalurgica; industria textila, de confectii, pielarie si incaltaminte; industria extractiva; industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-tv (ponderile variaza intre 51 si 100 la suta din totalul companiilor din fiecare ramura).
Conform opiniei a 14 la suta dintre respondenti, dificul