Capitalele celor 10 noi membre ale UE au devenit foarte costisitoare pentru turistii straini, care inainte se bucurau de preturile foarte scazute. Dintre ele, cea mai scumpa a devenit Budapesta.
Mici oaze foarte atractive din punct de vedere financiar pentru achizitii imobiliare sau cumparaturi, astfel erau considerate de catre vestici capitalele statelor din Europa Centrala si de Est.
Dar cum lucrurile nu pot sta niciodata pe loc, atractivitatea initiala fata de capitalele europene s-a schimbat cu 180 de grade, mai ales dupa ce monedele nationale ale celor zece state nou-intrate in comunitatea europeana au inceput sa se intareasca in raport cu moneda unica, euro.
INTEGRAREA "COSTA". Pentru aceeasi suma de euro sau dolari, schimbata in monedele nationale ale unor state ca Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovacia, comparativ cu anul trecut, cetatenii occidentali primesc anul acesta cu aproximativ 20% sau 30% mai putin.
Integrarea europeana nu numai ca a imbunatatit in mod substantial situatia tarilor care au aderat la 1 mai 2004, dar a avut ca efect secundar si cresterea evaluarilor acestora, mai ales in domeniul pietei imobiliare.
Strainii care au ales sa traiasca in aceste state sau care vin in calatorii de afaceri trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani, deoarece preturile au crescut mult. "Oricine are salariul intr-o moneda straina se descurca foarte greu in aceste state acum.
Cea mai dramatica situatie este cea din domeniul imobiliar, unde chiria pe o luna pentru un apartament a crescut cu aproximativ 200 de euro fata de acum un an", a explicat Luis Luna, un diplomat peruan stabilit la Budapesta.
CELE MAI SCUMPE. Un studiu publicat cu o luna in urma releva ca scumpirile din capitalele est si central-europene nu sunt doar o impresie a celor care cala-toresc sau au afaceri in noile s