Inspectia Muncii va controla respectarea, de catre angajatori, a prevederilor actului normativ referitor la masurile din perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, dupa atentionarea de ieri a meteorologilor privind canicula din zilele urmatoare.
Se au in vedere, cu precadere, sectoarele economice in care se lucreaza in spatii deschise si se desfasoara activitati ce necesita efort fizic deosebit, caz in care angajatorul poate reduce durata zilei de munca sau poate esalona ziua de lucru pe doua perioade.
Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii alesi ai salariatilor. In unitatile in care functioneaza comitetele de securitate si sanatate in munca, masurile vor fi stabilite de acestea.
Pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca in institutii si unitati finantate din fonduri bugetare si extrabugetare, masurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducatorii institutiilor.
Cand temperaturile depasesc 37 de grade Celsius, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minime pentru ameliorarea conditiilor de munca: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice; asigurarea ventilatiei la locurile de munca; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer. In vederea mentinerii starii de sanatate a angajatilor vor fi asigurati cate 2-4 litri de apa minerala de persoana pentru fiecare schimb, echipament individual de protectie si de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditii prevazute de ordonanta vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi, ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri pentru: reducerea duratei zilei de lucru; esalo