Ideea anticipatelor nu este inca abandonata. Prin demisia sa si din functia de la partid, Mona Musca forteaza o clarificare rapida atit in PNL, cit si in sinul Coalitiei, cu privire la soarta guvernului. Ea ar putea inclina balanta in favoarea celor care sustin fuziunea cu PD, schimbarea lui Tariceanu si, in ultima instanta, chiar alegeri anticipate.
Intr-un interviu acordat ieri „Cotidianului“, Mona Musca isi explica pe larg gestul. Reactia clasei politice oscileaza intre mimarea indiferentei, la PSD, ipocrizie, la PNL si asteptare, la PD. Pentru fotoliul de la Cultura se incalzeste Adrian Cioroianu.
Rep: De ce nu vreti ca dl Tariceanu sa fie si premier, si presedinte? De ce ati votat impotriva reconfirmarii domniei sale in cele doua pozitii?
Mona Musca: Cu Calin Popescu-Tariceanu, si ca premier, si ca presedinte de partid, am avut o relatie foarte buna. Nici macar o data nu am avut pozitii divergente sau nemultumiri unul fata de celalalt. Votul pe care eu l-am dat in Delegatia Permanenta nu are nimic de-a face cu persoana, ci cu un principiu la care eu tin foarte mult.
Si anume ca un presedinte de partid, un prim-ministru, chiar si un membru de partid oarecare nu poate sa spuna una si sa faca alta. Nu poti sa spui ca demisionezi, sa revii ca demisia e irevocabila si dupa aceea sa renunti la demisie.
Din pacate, am dus o lupta foarte puternica cu propria mea persoana, sa incerc sa ajung la un compromis cu mine pe aceasta tema, principiile insa au fost mai puternice decit dorinta de compromis si, ca atare, am dat un vot negativ sustinerii presedintelui partidului si premierului Calin Popescu-Tariceanu.
Rep: De ce demisionati acum, cind PNL trece printr-o perioada nu tocmai linistita?
Mona Musca: Pentru ca votul meu a fost negativ, trebuie sa aduc in acord pozitia mea din guvern si din p