Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a demonstrat inca o data ca fie este depasita de situatie, fie nu stie sa faca altceva decat sa dezinformeze pacientii, farmacistii, medicii, producatorii si distribuitorii de medicamente. In urma cu doua zile, presedintele CNAS,
Cristian Vladescu, prin vocea purtatorului de cuvant, a facut o serie de declaratii prin care a dovedit ca nu-l intereseaza achitarea datoriilor la medicamente si nici actele normative adoptate de Guvern care vizeaza direct activitatea institutiei pe al carei scaun sta.
Pe de alta parte, printr-o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern la 21 iulie a.c. au fost incalcate prevederile memorandumului semnat la 20 iunie a.c., la Guvern, cu farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente privind achitarea datoriilor din anul 2004 la medicamente. Conform memorandumului, 20 la suta din datorii trebuiau platite pana la finele lunii iulie a.c., iar restul de 80 la suta pana la 31 ianuarie 2006.
In urma cu doua zile, presedintele CNAS a declarat ca respectiva ordonanta de urgenta prevede ca ''20 la suta din datorii sa fie platite cash in urmatoarele zile, iar pentru restul de 80 la suta, CNAS, cu girul Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice, sa emita bilete la ordin cu termen scadent anul viitor''.
Ieri, cand ordonanta de urgenta a fost publicata in Monitorul Oficial, farmacistii, producatorii si distribuitorii de medicamente au aflat ca de fapt actul normativ nu prevede nici pe departe ceea ce a declarat Cristian Vladescu.
Ordonanta de urgenta prevede ca ''sumele pentru care se emit bilete la ordin vor fi scadentate la plata in perioada 1 septembrie 2006 - 1 decembrie 2007 si in anul 2008, in limita unor plafoane maxime trimestriale''.
Intrebarea care a aparut in randul farmacistilor, producatorilor si distribuitorilor de