Un stramos al Printului Charles s-a nascut la Sangeorgiu de Padure, judetul Mures. Printre familiile ale caror blazoane sunt postate in colectia din biserica reformata din Cluj-Napoca se numara si cea a nobililor Rhedey, stramosi ai actualei case regale a Marii Britanii. Intr-una dintre bisericile Clujului, aflata la capatul unei stradute umbroase, strajuita de tei seculari, se gaseste, de sute de ani, o colectie de blazoane, care intre timp a devenit unica atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria.
De aproape un veac, singura podoaba a Bisericii Reformate din Cluj - in care, potrivit traditiei, atmosfera este austera, iar peretii nu sunt animati de figurile sfintilor - sunt cele 119 blazoane mortuare ale unor mari familii de nobili ardeleni maghiari, precum Banffy, Rhedey, Bethlen, Teleki, Kemeny sau Apalfy.
Lacasul a fost construit in perioada 1486-1510 de un mester franciscan, care a mai ridicat inca doua biserici asemanatoare (la Szeged si Nyirbaton), din odinul lui Matei Corvin, dar prima piesa din colectia de embleme dateaza din anul 1666.
"Blazoanele acestea de inmormantare au in mijloc insemnele casei nobiliare, iar pe margine sunt decorate cu flori de acant, ingeri sau cranii, care sunt simbolurile mortii. Ele erau folosite in timpul ritualului de inmormantare a grofilor; inainte era acest obicei la nobilii reformati, ca blazonul familiei sa fie pus ori pe usa cortului de catifea neagra in care se slujea cel decedat, iar daca era adus in biserica, se punea peste catafalc", explica Szabo Esther, care este ghid in biserica.
INCARCATURA SIMBOLICA. Imobil clujean proprietate a familiei Rhedey, al carei blazon (foto jos) se regaseste in colectia din Biserica Reformata
Un stramos al Printului Charles s-a nascut la Sangeorgiu de Padure, judetul Mures. Printre familiile ale caror blazoane sunt postate in colectia din biserica ref