Daca treci granita de la Calarasi si ajungi la Silistra, in Bulgaria, nu vei descoperi nici o diferenta. Oamenii sunt la fel de saraci ca si in Romania, asteptand si ei cu teama intrarea in Uniunea Europeana. Nu este greu sa te descurci dincolo de Dunare, limba romana fiind cunoscuta de multi dintre localnici. De-a lungul vremii, istoria a crestat in granita Romaniei, astfel ca astazi s-a ajuns in situatia ca in tarile invecinate sa existe sute de oameni care vorbesc romaneste. Sangele apa nu se face nu este chiar o vorba aruncata in vant.
DIFICULTATI. La Calarasi, tara se invecineaza cu Bulgaria. Cel mai apropiat oras de pe celalalt mal este Silistra. Ca sa ajungi acolo trebuie sa pleci cu masina printr-o zona cu un asfalt ca o dantura cariata. Trecerea dincolo de Dunare nu se face peste un pod. Ceausescu nu a mai reusit sa termine acest proiect. Singura posibilitate o reprezinta bacul.
DESCURCARET. Avem cu noi drept "calauza" un tip tare interesant, uns cu toate alifiile. I se spune Vasila Tataru si vorbeste atat romaneste, cat si bulgareste. "Eu m-am nascut acolo, dar pe urma s-au intamplat niste lucruri si am ajuns in Romania. Merg in Bulgaria cu draga inima. Sunt si acolo tot acasa", povesteste omul. Este suficient de abil ca sa ii vrajeasca pe cei care lucreaza la bac sa urce printre primii cu masina pe vas, desi mai erau la rand vreo 30 de autovehicule. Nimeni nu se supara, ba chiar sunt bucurosi sa il vada prin zona pe Vasile Tataru. Mereu cu zambetul pe buze, nu intra niciodata in panica.
RASCRUCE. Calatoria dureaza cam 20 de minute. Cand se ajunge pe malul celalalt suntem tot in Romania, la Ostrov. Se coboara in graba, si toata lumea porneste pe un drum prafuit ce merge in dreapta, iar apoi urmeaza un colt la stanga. Pe mijlocul strazii apare un scuar. Cine merge in Bulgaria o ia prin partea dreapta, cei care isi continua drumul prin tara