Incepand de saptamana trecuta, Clementina Ivan Ungureanu a incetat sa mai ocupe functia de presedinte al INS, ca urmare a unei decizii a premierului Calin Popescu-Tariceanu. In locul ei a fost numit unul dintre vicepresedintii Institutului, Vergil Voineagu. La prima vedere, masura ar putea fi trecuta in randul numeroaselor schimbari operate la varful institutiilor publice de noul regim.
Insa, la o privire mai atenta, demiterea capata si alte semnificatii.
“In toate tarile din regiune, mai ales in cele implicate in procesul de aderare la Uniunea Europeana, dupa fiecare schimbare de regim sunt numiti directori noi la institutele de statistica. E un semn ca acestea reprezinta o miza importanta in lupta pentru imagine pe plan intern si extern”, spune Alina Mungiu Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania (SAR).
Ea da ca exemplu scandalul izbucnit de curand in Grecia, dupa ce s-a aflat ca deficitul bugetar fusese falsificat cativa ani la rand.
Pentru altii, inlocuirea din functie a presedintelui INS ar putea fi o “razbunare” pentru modul in care a fost realizata numaratoarea voturilor la alegerile din noiembrie-decembrie 2004. Insa, reprezentantii Puterii spun ca decizia a fost luata din cauza lipsei de eficienta a INS.
“Atunci cand constati ca in activitatea unei institutii exista imprecizii si lucruri care nu merg cum trebuie, se impune o schimbare”, explica purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu.
Intr-adevar, in cei doi ani in care Institutul National de Statistica a fost condus de Clementina Ivan Ungureanu, au existat numeroase critici si suspiciuni privind activitatea acestuia. Cei mai importanti indicatori macroeconomici au fost suspectati, nu o singura data, ca nu reflecta corect realitatea.
Rata somajului, de exemplu, in permanenta scadere in conditiile in care aveau loc