Programul de infiintare si dezvoltare de incubatoare de afaceri, cu o valoare totala de 1.800.000 dolari, isi propune eficientizarea IMM-urilor aflate in primii ani de functionare si crearea unui sector capabil ca, in 2007, sa faca fata concurentei de pe piata UE, a declarat Soknan Han Jung, rezident coordonator al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, intr-o reuniune de lansare oficiala a programului. Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), in baza unui Memorandum de Intelegere si a unui Acord de cofinantare incheiate cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a lansat ieri Programul national multianual pe perioada 2004 - 2008 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri.
Programul se deruleaza conform Strategiei Guvernamentale pentru Sustinerea sectorului IMM-urilor, fiind finantat prin alocatii bugetare anuale si prin contributiile alocate de PNUD si Guvernul Japoniei.
Din bugetul total al programului, de 133,21 miliarde de lei, ANIMMC va contribui la finantarea programului cu 300.000 dolari, PNUD cu 200.000 dolari, iar Guvernul Japoniei cu 1.300.000 dolari.
Scopul principal al actualului Program este acela de a contribui la dezvoltarea sectorului IMM din Romania prin crearea unor noi locuri de munca in zonele vizate in program, incubatorul de afaceri avand ca scop incurajarea dezvoltarii Intreprinderilor Mici si Mijlocii, respectiv a start-up-urilor.
In cadrul Programului de infiintare si dezvoltare de incubatoare de afaceri in Romania se vor acorda alocatii financiare nerambursabile pentru a asigura functionalitatea IMM-urilor vizate, precum si dezvoltarea economica si sociala a zonelor propuse.
De asemenea, se urmareste cresterea numarului de activitati economice durabile, intarirea climatului investitional si reducerea ratei somajului in zonel