Incepand cu data de 15 iulie, cand Legea nr.210/2005 a intrat in vigoare, nivelul dobanzii la penalitati se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, corelat cu nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, la care se adauga 10%, arata Agentia Fiscala (ANAF) intr-un comunicat.
Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Hotararea Guvernului care stabileste cuantumul dobanzii in baza acestor noi reglementari a fost aprobata in sedinta Guvernului din data de 14 iulie, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial. Conform prevederilor Hotararii amintite nivelul dobanzii a fost stabilit la 0,05% pe zi de intarziere.
Si viceversa e valabila
Vestea relativ buna este ca acelasi nivel al dobanzii va fi datorat si de catre organele fiscale in cazul in care acestea nu restituie sau nu ramburseaza sumele cuvenite contribuabililor in termenul prevazut de lege.
Astfel, sumele cuvenite contribuabililor trebuie restituite la cererea acestora in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii. In cazul sumelor de restituit reprezentand diferente de impozite rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, acestea trebuie restituite din oficiu de organul fiscal in termen de 60 de zile de la data comunicarii catre contribuabili a deciziei de impunere prin care se stabilesc aceste diferente de restituit.
Penalizarea este de 0,6%
Pe de alta parte, incepand cu data de 15 iulie 2005 s-a modificat si nivelul penalitatii de intarziere prin care se sanctioneaza plata cu intarziere, de catre contribuabili, a impozitelor, taxelor si contributiilor la 0,6% pentru fiecare luna si/sau pentru fiecare fractiun