Doua zile fara interventia BNR au adus pentru euro o depreciere de aproape 1 la suta, fata de finele lui 2004 leul castigand aproape 12,5 la suta.
"Piata a fost din nou sufocata de ordine de vanzare ale clientilor, de la inceputul lunii existand un excedent clar de valuta, comenta un dealer bancar evolutia cursului. Daca BNR se va mentine in continuare departe de piata, este foarte posibil ca vineri sa vedem euro la un curs de 3,5 lei". Piata valutara s-a deschis in jurul pragului de 3,54 lei, pentru ca in ultima parte a zilei cotatiile de cumparare sa coboare sub 3,52 lei. In aceste conditii, cursul mediu a coborat de la 3,5447 la 3,5272 lei.
Scaderea cursului euro si o reasezare a paritatii euro/dolar pe pietele internationale au adus si o crestere a monedei nationale fata de cea americana, cursul coborand de la 2,9543 la 2,9409 lei.
Scaderea cursului ii dezavantajeaza pe exportatori, care abia s-au obisnuit cu palierul de 3,6 lei, dupa ce in noiembrie anul trecut operau cu cursuri de 4 lei, fapt pentru care ei incearca sa obtina acum un curs cat mai bun la vanzare. Pentru BNR, mai importanta este scaderea inflatiei, in conditiile in care scumpirile importante la energie risca sa ameninte tinta de inflatie de 7,5 la suta pentru acest an. Riscurile inflationiste sunt amplificate de inundatii, care vor avea ca efect scumpirea produselor alimentare.
Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar a fluctuat in jurul pragului de 1,20 dolari, in culoarul 1,1965 - 1,2026 dolari. Stabilizarea paritatii este un efect al lipsei de noutati economice, iar publicarea indicelui de incredere a consumatorilor americani, realizat de Institutul Conference Board, a aratat o scadere de la 106,2 puncte, in iunie, la 103,2 puncte in iulie. In consecinta, pretul unciei de aur s-a mentinut ieri dimineata peste pragul de 420 dolari.
Doua zile fara interventia