Pretul zaharului se va majora cu pana la 30% incepand cu luna septembrie, ca urmare a cresterii cotatiilor la zahar pe piata internationala, dar si a scumpirii utilitatilor, a anuntat presedintele Patronatului Zaharului, Ioan Armenean.
"Majorarea pretului la zahar pe plan mondial va avea repercusiuni si asupra noastra, in conditiile in care o mare parte din fabrici prelucreaza zahar din import'', a spus Armenean. El a precizat ca pretul zaharului la Bursele internationale a crescut incepand cu luna mai cu circa 40%, pana la 220 dolari pe tona. In acelasi timp, majorarea preturilor la petrol pe plan mondial a determinat si o cerere mai mare pentru zahar, intrucat din acesta se obtin biocarburanti. "Primele vapoare cu zahar importat vor intra in tara in august - septembrie, iar influenta in pret va incepe sa se vada'', a mentionat Armenean. De asemenea, la costurile mai mari legate de asigurarea materiei prime, se adauga si cele determinate de scumpirea utilitatilor. Reprezentantul Patronatului a mentionat ca si pentru zaharul din sfecla este preconizata in urmatoarele doua luni o majorare a preturilor cu 20-25%. Potrivit datelor organizatiei, suprafetele cu sfecla-de-zahar insamantate, in acest an, se ridica, la circa 21.926 hectare, din care au fost calamitate 779 hectare.
Productia de zahar din sfecla estimata pentru acest an este de 80.000 tone, fata de 50.000 tone anul trecut. Necesarul intern de consum este de circa 550.000 de tone pe an, diferenta fiind acoperita de importuri de zahar alb, dar si de zahar brun, care este ulterior prelucrat. Romania a obtinut in urma negocierilor cu Uniunea Europeana o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, dar si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesare, precum si 9.900 de tone de izoglucoza.
Pretul zaharului se va majora cu pana la 30% incepand cu luna septembrie, ca urmare a cresterii cotatiilor