Ofiterii erau pe timpuri elita Calarasiului. Cel mai des, aceasta intelighentie a urbei se intalnea la primul Teatru Popular din tara. Actorii amatori de atunci si-au pus replicile in cui. Azi, cativa tineri de-ai locului, cu meserii diverse, joaca, la fel, fara leafa, intr-o incapere a fostei Case a Armatei.
In perioada interbelica, orasul Calarasi devenise un soi de Capsa a provinciei cu boema, aerul elegant cazon al ofiterimii si strazile ticsite de obraji imprastiind parfumuri costisitoare. Multi dintre intelectualii orasului se strangeau la Teatrul Comunal din Parc si la Casa Armatei. La inceput, in aceste locuri, dadeau reprezentatii trupe modeste de studenti si de militari. In â63 insa, se formeaza prima trupa neprofesionista de teatru din Romania.
PRIMUL TURNEU. Ion Petrus este unul dintre mai vechii artisti ai urbei. Nu a apucat sa faca Academia de Teatru, ci in 1951 s-a hotarat sa dea Posta, unde era agent, pe Teatrul de amatori. Avea 16 ani pe atunci si batea pe jos, cu geanta agatata de gat, comunele din judet. In scurt timp, a devenit actor, regizor si costumier, atunci cand era nevoie. "La inceput eram nedumerit ce-i cu teatruâ asta, domâle! Ma dusesem pe bajbaite. Pe atunci nu erau televizoare, nu gaseai prea multe cai cum sa-ti traiesti tineretile. Plus ca eram innebunit dupa afisele pieselor din vremea aia, care erau niste panouri mazgalite cu creta colorata si asezate in vitrinele magazinelor", isi aminteste Petrus. In scurt timp, trupa de amatori de la Calarasi incepe sa prinda gustul turneelor. Prima data a iesit din Calarasi cu piesa politista "Capcana", pe care au dus-o la Sinaia. Nea Petrus nu a jucat in ea. El a facut furori, dupa propriile spuse, cu "Titanic vals" si cu "Omul care a vazut moartea".
AMINTIRI. Veteranii primului teatru neprofesionist nu au uitat farmecul "scandurii"
CALARASI - MONTE CARLO. Cand au