Agentia Spatiala Americana (NASA) a anuntat, miercuri, ca suspenda urmatoarele zboruri ale navetelor spatiale americane, dupa ce a descoperit ca o bucata de spuma izolanta s-a desprins in timpul lansarii navetei Discovery, marti, incident ce ar fi putut avea efecte dezastruoase.
Potrivit unor imagini din primele cateva minute de la lansarea navetei, prezentate miercuri de NASA, o bucata de spuma izolanta, de dimensiuni apreciabile, s-a desprins de la rezervorul central.
Verificarile facute pe orbita, inainte de andocarea navetei la Statia Spatiala Internationala (ISS) - care s-a produs ieri, la 11,22 GMT (14,22 - ora Romaniei) -, au aratat ca scutul termic nu a suferit fisuri notabile, potrivit directorului de zbor, Paul Hill. Acesta a adaugat ca celelalte doua fragmente, despre care se stia deja ca s-au desprins in timpul lansarii, nu au provocat pagube.
De altfel, verificarile au continuat si ieri: inainte de andocare, naveta a facut o manevra fara precedent, o intoarcere „pe spate”, pentru a permite astronautilor de pe ISS sa-i fotografieze partea ventrala, unde se afla scutul termic, intr-o incercare de a depista eventuale avarii.
„NASA a facut o greseala”
O bucata de spuma izolanta de 750 de grame, provenita de la rezervorul extern al navetei Columbia a fisurat scutul termic al navetei in primele minute ale ascensiunii sale, pe 16 ianuarie 2003, cauzand explozia sa la revenirea in atmosfera, 15 zile mai tarziu.
De atunci, NASA a cheltuit peste un miliard de dolari pentru a face modificari, mai ales la rezervorul extern al navetei, pentru a reduce cat mai mult riscurile ca bucati de spuma izolanta sa se desprinda de acesta in timpul lansarii. Toate aceste modificari nu au fost insa de folos, din moment ce la lansarea lui Discovery s-a produs acelasi incident.
„Pana nu vom rezolva a