Desi contestata inca din faza de proiect, in 2002, metodologia de calcul a taxei de monitorizare a fost modificata abia acum si se va aplica de anul urmator
Oricat de mare ar fi, si oricat de multe activitati ar realiza, orice companie care ofera si servicii de comunicatii electronice este obligata sa plateasca un anume procent din intreaga cifra de afaceri catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii. Si aceasta indiferent daca serviciile de comunicatii reprezinta doar 1% din activitate, iar restul cresterea de gaini ouatoare. Aceste erori au fost anticipate si contestate inca dinainte ca taxa sa fie legiferata, in 2002, dar au fost corectate abia acum, dupa trei ani. Din cauza acestei metodologii, ANRC are pe rol procese cu mai multe companii.
Dan Cristian Georgescu, presedintele ANRC, a anuntat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, schimbarea metodologiei de calcul a tarifului de monitorizare incasat de Autoritate de la operatorii de comunicatii electronice. Astfel, a fost reparata o eroare semnalata inca de acum trei ani, si pentru eliminarea careia a luptat si Dan Cristian Georgescu, insa din pozitia de presedinte al Asociatiei Operatorilor de Telecomunicatii din Romania.
Dupa cum afirma Georgescu, din cauza acestei prevederi, ANRC se afla in proces cu mai multe companii, care refuza sa achite sume considerabile doar pentru ca efectueaza cateva activitati de comunicatii. Un exemplu este compania Translectrica, a carei cifra de afaceri este una foarte mare, data fiind natura activitatii sale, in timp ce serviciile oferite prin reteaua proprie de fibra optica reprezinta o pondere nesemnificativa. Cu toate acestea, Transelectrica ar trebui sa contribuie cu bani catre ANRC luand in calcul inclusiv activitatea de transport al energiei electrice.
Pentru a se stabili o baza de calcul justa pentru tariful de monitorizare