Ei spun ca este vina sistemului de finantare, care ii determina sa recruteze multi studenti si de slaba calitate si recunosc ca se tem sa ?stranga surubul? prea tare la licenta, din cauza ca i-ar putea speria pe cei care dau admiterea. MEC nu a facut o cercetare din care sa reiasa de la ce universitati provin absolventii care au avut rezultate slabe.
Jale la chimie si fizica
Peste jumatate (56,25%) din cei 530 de candidati care au concurat pentru un post de profesor de fizica au luat note de 1, 2, 3 si 4, in ciuda faptului ca sunt licentiati ai facultatilor de profil. O situatie similara se inregistreaza si la chimie, unde marja celor cu note sub 5 este de 45,51% din totalul de 687 candidati la nivel national.
Dintre disciplinele cu mai putine posturi si candidati, o situatie critica se inregistreaza la Electronica si Automatizari, unde 70,8% din cele 24 de persoane care s-au prezentat la concurs au picat examenul. Si la Drept, din 13 prezenti, noua nu au reusit sa se ridice peste nota 5.
A scazut interesul
?Este destul de greu de explicat de ce un procent atat de mare a picat. Poate ca este din cauza partii de metodica a predarii disciplinei, care a avut o pondere destul de mare in cadrul examenului, iar absolventii care nu au experienta didactica nu prea au facut fata?, opineaza Janos Koracsony, prodecanul Facultatii de Fizica a Universitatii ?Babes-Bolyai? din Cluj.
Pe de alta parte, prof. dr. Koracsony spune ca interesul fata de fizica a scazut si, ca atare, nivelul celor care se indreapta catre aceste facultati este si el scazut.
?Noi am incercat in acest an sa strangem surubul la absolvire. La examenul de licenta au picat 19 candidati din 115. Dar acest lucru este cu doua taisuri, pentru ca va duce, poate, la evitarea facultatii de catre candidatii la admitere. Eu nu vreau sa dau vina pe universitatil