Toti cei sase elevi din lotul Romaniei au fost medaliati la Olimpiada Internationala de Matematica 2005. Patru medalii de aur, una de argint si una de bronz, acesta este rezultatul de exceptie Toti cei sase elevi din lotul Romaniei au fost medaliati la Olimpiada Internationala de Matematica 2005. Patru medalii de aur, una de argint si una de bronz, acesta este rezultatul de exceptie obtinut de tara noastra in 2005. Coordonatorul lotului de olimpici la matematica, dl. Radu Gologan, ne-a prezentat in exclusivitate "secretele" obtinerii de medalii "pe banda rulanta".
- Cum se lucreaza cu olimpicii?
- Mult mai greu decat cu cei obisnuiti. Mintea le merge atat de repede incat uneori te inhiba chiar pe tine, ca profesor. Acesti copii sunt extrem de pasionati si au un mod de a gandi foarte rapid si foarte corect. Sunt la o varsta cand dau randament maxim in ceea ce priveste rationamentele logice. De multe ori m-au pus in dificultate. S-a intamplat ca eu sa mai gresesc la cate o problema si ei sa-mi atraga atentia.
- E greu sau usor sa-i selectati pe cei mai buni?
- Traditional, selectia se facea in urma olimpiadei nationale. Premiantii la aceasta olimpiada erau chemati in Bucuresti, dadeau 2-3 probe de selectie si se alegea lotul. De vreo 2 ani, facem altfel. Ii stim pe toti elevii buni din tara, lucram cu ei pe Internet, avem un protocol cu Institutul de Matematica, prin care putem sa-i aducem in Bucuresti sambata si duminica o data, de doua ori pe luna pe acesti 20-30 de copii foarte buni. Cei mici recunosc ca e fantastic sa stea in acelasi camin si sa se pregateasca cu cei mari. Copiii nu invata de la profesori, ci invata intre ei.
Ministerul le plateste transportul si cazarea si atunci facem o mica pregatire. Ei sunt permanent tinuti in forma prin probleme trimise pe Internet, prin sfaturi.
- Exista conditii in Romania pentru