Celebrul bijutier arab Farid Jerbaka este implicat intr-un dosar de trafic cu bijuterii furate in Italia. Desi cazul miroase de la o posta a facatura, Farid a fost citat ca simplu martor dupa ce, nesilit de nimeni, a cumparat la pret de nimic bijuterii de lux estimate la 50 de mii de euro. Farid a scapat pentru ca a colaborat cu politistii clujeni.
Aceiasi politisti, despre care Farid nu se sfieste sa spuna ca ii sunt cunostinte, chiar amici. Procurorii clujeni se multumesc sa sopteasca in barba faptul ca arabul ar fi "limba" politiei si de aceea este intangibil.
Scandalurile in care au fost si sunt implicati cetateni arabi sunt departe de a se fi incheiat, chiar daca „dosarul Omar Hayssam" a intrat in adormire, iar presa pare mai mult preocupata de miscarile politice. ZIUA de Cluj a prezentat in exclusivitate o radiografie a afacerilor la vedere ale principalilor oameni de afaceri arabi din oras. Subiectul „arabi" a fost si este unul tabu pentru presa clujeana.
Mai mult, in urma „liberalizarii" dosarelor instrumentate de procurorii clujeni care au ca subiect infractiunile arabilor, am putut certifica faptul ca o retea de „arabi clujeni" aflata in legatura cu Omar Hayssam spala sume imense de bani din afaceri cu petrol.
O alta ramificatie araba are in centru Universitatea Bogdan Voda, cu conexiunile ei bine stiute (procurorul general al Romaniei Ilie Botos a fost profesor aici). Alta conexiune ar fi cea legata de magnatul hotelului Mariott din Bucuresti, Fahti Taher, cel care a varsat in contul patronului arab al universitatii o suma importanta de bani la inceputul anilor ’90.
Lucrurile merg mai departe, cand in scena intra Khaled Matar, fostul asociat al patronului de la „Bogdan Voda", presupus colaborator al organiz