Ieri s-a dat startul privatizarii societatii Electrica Muntenia Sud, considerata de multi drept "perla" distributiei de electricitate, datorita rezultatelor financiare si a portofoliului de clienti. Ministerul Economiei si Comertului a publicat anuntul de privatizare a societatii, investitorii interesati fiind asteptati sa depuna scrisori de interes pana pe data de 15 septembrie anul acesta.
Spre deosebire de privatizari anterioare din sectorul energetic, unde nu au fost vandute direct investitorilor pachete mai mari de 35%, pentru Electrica Muntenia Sud statul scoate la vanzare un pachet de 50%. Procedura de privatizare este insa similara cu cele de pana acum, astfel ca pentru a prelua controlul asupra societatii, investitorul calificat trebuie sa asigure si o majorare de capital.
"Metoda aleasa de noi consta in privatizarea unui pachet de 67,5 % din capitalul social al Electrica Muntenia Sud catre un investitor individual sau catre un consortiu prin achizitionarea unui numar de actiuni reprezentand 50% din capitalul social existent si prin achizitionarea unui numar de actiuni ordinare nou emise intr-o majorare de capital desfasurata simultan", a explicat ministrul
economiei si comertului Codrut Seres. Investitorii interesati sa preia societatea Muntenia Sud trebuie sa aiba experienta tehnica si operationala, sa mai fi fost implicat in tranzactii similare si sa aiba putere si resurse financiare.
"In cadrul pachetului de 67,5%, investitorul va avea dreptul la libera alegere sa ofere posibilitatea BERD sau/si IFC, in situatia in care acestea sunt interesate sa achizitioneze pana la 5% din capitalul majorat al Electrica Muntenia Sud", a mai spus Seres.
Electrica Muntenia Sud este a cincea companie de distributie a electricitatii scoasa la privatizare dupa Banat, Dobrogea, Oltenia si Moldova. Electrica Banat si