FBI si CIA au trimis Oficiului 11 solicitari de verificare a unor persoane suspectate a avea legatura cu acest gen de tranzactii. Reciclarea fondurilor ilicite se realizeaza, de cele mai multe ori, prin firme "fantoma"
Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si-a adus contributia la activitatea Comitetului Interministerial infiintat prin OUG 159/2001 pentru prevenirea si combaterea utilizarii sistemului financiar-bancar in scopul finantarii actelor de terorism, fiind verificate, in perioada imediat urmatoare, activitatile a aproximativ 200 de persoane fizice si peste 600 persoane juridice, ne-a declarat, intr-un interviu, presedintele Oficiului, domnul Iulian Dragomir.
- Din verificarile efectuate de analistii ONPCSB, de la infiintare pana in prezent, ce suma de bani a fost destinata finantarii terorismului?
- ONPCSB a fost infiintat in 1999. In primii trei ani de activitate nu ne-am confruntat cu semnalari de cazuri suspecte a avea legatura cu finantarea terorismului. Insa, dupa atentatele din 11 septembrie 2001, Oficiul si-a adus contributia la activitatea Comitetului Interministerial infiintat prin OUG 159/2001 pentru prevenirea si combaterea utilizarii sistemului financiar-bancar in scopul finantarii actelor de terorism. In perioada imediat urmatoare, au fost verificate activitatile a aproximativ 200 de persoane fizice si 600 persoane juridice (societati comerciale), dar nu au fost identificate indicii privind activitati financiare pe teritoriul Romaniei, desfasurate de persoane sau organizatii aflate pe lista Comitetului ONU insarcinat cu aplicarea Rezolutiilor Consiliului de Securitate ONU privind combaterea terorismului.
Incepand din a doua jumatate a anului 2004, am reusit, cu sprijinul Ambasadei SUA in Romania, stabilirea unei relatii de