Traian Basescu a avertizat Alianta, cu precizarea explicita catre liberali, ca, in cazul in care lucrurile derapeaza, va interveni. Premierul i-a replicat ca intelege ca presedintele nu poate fi detasat de situatia Aliantei, dar nici relatiile dintre cele doua formatiuni si nici situatia PNL nu justifica o asemenea interventie.
Basescu a mai spus ca acum nu se poate vorbi de o criza politica, ci, mai degraba, de o bazaiala publica. Sunt declaratii care arata din nou ca intre cele doua palate lucrurile nu sunt limpezi.
Constitutia nu este precisa in privinta implicarii unui sef de stat in politica interna. Presedintele este mediatorul intre fortele politice, insa in acelasi timp trebuie sa-si pastreze echidistanta, pentru ca nu are voie sa fie atasat de o forta politica.
Presedintele poate participa la sedintele de Guvern, astfel se poate implica in agenda guvernamentala, dar nu poate stabili raportul de forte din interiorul coalitiei. Un sef de stat mai are la indemana un mesaj pe care-l poate adresa Parlamentului.
Asta spune Constitutia, care nu interzice ceea ce Basescu a anuntat inca din campania electorala - anume ca va fi un jucator activ si nu va spune, referindu-se la jocul politic, ca este echidistant.
La o intalnire neoficiala cu corespondentii de presa straina din Romania, presedintele Basescu a declarat ca va interveni daca Alianta D.A. se va indreapta catre un derapaj major, care sa duca spre criza. Traian Basescu nu se va opri insa aici. Conform afirmatiilor sale, reproduse de BBC, va interveni si daca criza din Coalitie risca sa fie provocata de disputa din PNL.
"Daca disputa din PNL aluneca spre o criza a Aliantei voi interveni", le-a spus ieri ziaristilor straini presedintele. Basescu si-a motivat initiativa prin faptul ca este interesat "in mod fundamental de functionarea Aliantei