Cetatenii romani care au depasit termenul legal de sedere in strainatate pot sa-si ia "adio" de la pasaport. Potrivit OG nr. 23/2005, intrata in vigoare la 21 iulie, politistii de frontiera pot suspenda dreptul de folosire a acestui document pe o perioada cuprinsa intre unul si cinci ani. De aceasta masura nu vor scapa nici persoanele care au fost prinse cersind pe teritoriul altui stat sau returnatii.
In situatia in care politistii vor constata faptul ca un cetatean roman, la intoarcerea in tara, a depasit perioada de sedere in statele unde a calatorit (intre 30 si 90 de zile), indiferent daca a avut nevoie sau nu de viza, vor ridica documentul. Totodata, respectivului i se va intocmi un act de constatare (talon), in care vor fi precizate motivele depasirii termenului legal. Actul va ajunge, alaturi de pasaport, la institutia care l-a emis, urmand sa se stabileasca, acolo, perioada de suspendare. Exceptie de la aceasta regula fac persoanele care sunt posesoare de permise de sedere/munca valabile sau care prezinta dovezi privind aprobarea obtinerii vizei de munca de la reprezentanta diplomatica din Romania a statului respectiv.
Politia de Frontiera reaminteste faptul ca romanii pot sta in spatiul Schengen o perioada de 90 zile intr-un interval de 6 luni. Pot fi facute mai multe calatorii in acest interval, dar totalul zilelor de sedere nu trebuie sa depaseasca 90, de la data primei intrari in tara respectiva. Dupa consumarea celor 90 de zile, cetateanul roman are obligatia de a parasi teritoriul strain, putand reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrari. In cazul in care nu respecta aceste prevederi legale, cetatenii romani risca returnarea in tara de origine si aplicarea interdictiei de intrare pentru o perioada de maximum 10 ani. De asemenea, oamenii legii avertizeaza ca la punctele de intrare si iesire din tara se v